Home

Nieuws 1 reactie

Ontevredenheid bij telers over nieuwe GMO-regels

Er is groeiende ontevredenheid onder Nederlandse telers van groente en fruit over de nieuwe GMO-regels. Afzetorganisaties vinden het te vroeg voor conclusies.

Dat melden betrokkenen. Pijnpunt is dat subsidie voor milieuvriendelijke teeltkosten als enten wordt uitgefaseerd. Telers voelen zich bovendien door uitvoerder RVO op de huid gezeten met strikte eisen. In België staat de GMO-regeling nog wel open voor enten. Dat leidt niet tot een grotere belangstelling van Nederlandse groentetelers bij de Belgische veiling BelOrta, zo laat die organisatie desgevraagd weten.

Een deel van de Nederlandse telers ondervindt de gevolgen van de verandering van de regeling al snel. Het nieuwe GMO-programma, gebaseerd op de nieuwe nationale strategie, wordt deze week door de telersverenigingen ingeleverd. Een ander deel van de telers heeft toestemming om nog gedeeltelijk aan de oude regels vast te houden omdat het GMO-uitvoeringsprogramma van de telersvereniging nog doorloopt. Dat is een overgangsregeling.

Omschakeling

Michiel van Ginkel, directeur ZON en aangesteld als voorzitter van koepel voor (GMO-erkende) afzetorganisaties DPA, vangt ook ontevreden signalen op. Hij schaart die onder normale signalen in zo'n grote omschakeling. "Samen met de Federatie voor VruchtgroenteOrganisaties (FVO, red.) hebben we hard gewerkt aan de nieuwe strategie waarbij de nadruk meer komt op het versterken van de coöperatie, maar ook op vernieuwing en verduurzaming in plaats van subsidie op productiekosten. In april zijn we dit met het ministerie overeen gekomen. Er is veel tijd gestoken in een nieuwe goede regeling, ook door het ministerie. Het is een omslag. We moeten eerst kijken wat het oplevert. Op initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam komt er ook meer inzet op het stimuleren van de consumptie van groente en fruit van met name jongeren."

Aan tafel

Van Ginkel is niet doof voor de kritiek, maar vindt ook niet dat dit moet worden overdreven. "Ik heb geen signalen gehoord dat er telers hebben opgezegd bij hun vereniging vanwege GMO, maar we hebben geregeld overleg met het ministerie. We hebben daar eerder ook onze zorgen geuit over het opzetten van een GMO-systeem en daar is vervolgens keihard door het ministerie aan gewerkt. Complimenten daarvoor. We moeten ook de indruk vermijden dat de staatssecretaris aan de andere kant van de tafel zit. We willen allebei de sector vooruit helpen. Als de regeling in 2017 niet blijkt te werken, ben ik ervan overtuigd dat we met hem kunnen spreken over aanpassingen aan de regeling, maar we moeten eerst tijd geven om dingen te laten gebeuren."

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik las deze week dat de minions het meest worden ingezet voor ongezonde kindermarketing. Laten we die met GMO geld omturnen en inzetten voor de meest gezonde kidsmarketing. En verder alle GMO toestanden stopzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.