Home

Nieuws

Britse pond onderuit

Het Britse pond ging vrijdag hard onderuit, met zo'n 6%. Dit is de grootste daling sinds de uitkomst van het referendum over het EU-lidmaatschap bekend werd, in het Verenigd Koninkrijk.

De munt daalde tijdens de vroege valutahandel op Aziatische beurzen tot het laagste niveau in 31 jaar, ten opzichte van de dollar. Voor Nederlandse exporteurs is een lage waarde van het pond ongunstig.

Zorgen over 'harde Brexit'

De munt staat al tijden onder druk door zorgen over een 'harde Brexit'. Maar de plotselinge daling van vrijdag werd volgens sommige valutahandelaren veroorzaakt door een probleem met algoritmes, computergestuurde verkopen van het pond. In enkele seconden dook de Britse munt omlaag, van $1,260, tot $1,138. Later herstelde het pond tot rond de $1,25, een verlies van 1,5%.

Jeroen Verheul/ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.