Home

Nieuws

Tuinders in Almeria gaan staken

Vanmorgen hebben twee bonden van tuinbouwers in Almeria, ASAJA en COAG, een staking uitgeroepen voor donderdag 4 februari. De volgens deze organisaties structureel lage uitbetaalprijzen van groenten zijn hiervoor de directe aanleiding.

Voorzitter Francisco Varjas van ASAJA en provinciaal secretaris Andrés Góngora van COAG vinden de huidige situatie onhoudbaar: "We worden er allemaal door geraakt, niet één of meerdere teelten in het bijzonder. Het is geen incident, het probleem wordt elk jaar groter. We dringen aan op een verandering van de organisatie tussen tuinders, afzet en retail, met een eerlijke prijs voor onze producten".

ASAJA en COAG hebben de komende dagen verschillende bijeenkomsten belegd, met als doel om de tuinders een toelichting te geven over de acties op korte, middellange en lange termijn; acties die moeten leiden tot een oplossing voor het probleem van de onvoldoende winstgevendheid van de sector.

'Betere doordraaiprijzen'

ASAJA en COAG willen dat op korte termijn dat in de hele sector crisismaatregels worden genomen, mogelijk vanuit het Europese GMO-beleid, evenals een voortzetting van de uitzonderlijke maatregels die van kracht waren als gevolg van het Russische veto. "We moeten blijven strijden voor het verbeteren van de doordraaiprijzen, want die liggen nu ver onder de productiekosten en daardoor is er nauwelijks animo om product uit de markt te halen tijdens incidenten zoals nu. Deze maatregels moeten bovendien op alle producten en alle telers van toepassing worden."

De bonden doen een oproep aan de telers mee te doen aan de staking volgende week donderdag. Op die dag zullen de stakende tuinders hun ongenoegen uiten door onder meer een protestmars in de stad Almeria.

Of registreer je om te kunnen reageren.