Home

Nieuws

Meer focus supermarkt op arbeid bij leveranciers

Nederlandse supermarkten zullen in de Alliantie Verduurzaming Voedsel periodiek rapporteren over hoe leveranciers omgaan met arbeidsomstandigheden van personeel.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft daarom gevraagd. Volgend jaar start de alliantie met die rapportage. Dijksma vroeg de alliantie om die stap na een motie uit de Tweede Kamer om supermarkten op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen en juiste arbeidsomstandigheden af te dwingen in de agrarische sector. Eisen van retail werken ook op Nederlandse bedrijven, stelde vorige week de Inspectie SZW in een rapportage over arbeidsomstandigheden in Nederlandse kassen. De bedrijven die produceren voor supermarkten met eisen over arbeid hebben de zaken goed op orde, stelde de dienst.

Supermarkten werken in die alliantie gezamenlijk aan ketenverduurzaming, onder andere gericht op verbetering van arbeidsomstandigheden. Naast het vergroten van het aanbod van producten met keurmerken hanteren alle supermarkten BSCI (Business Social Compliance Initiative) of een gelijkwaardige gedragscode voor producten uit risicogebieden (vooral in Afrika, Zuid-Amerika, India). BSCI is een gedragscode ter verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.