Home

Nieuws

Oproep: laat supermarkt telers sneller betalen

Nederland moet zich in Europa hard maken voor regelgeving om de betalingstermijn van supermarkten voor versproducten terug te brengen tot 30 dagen.

Daarnaast moet de EU de land- en tuinbouw toestaan aanbod te regeluren en marktafspraken daarover te maken.

Dat schrijven de belangenorganisaties voor de varkensdhouderij in een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Juist Dijksma heeft al in EU-verband voor groenten en fruit eerder aangedrongen op het toestaan van crisisafspraken tussen producentenorganisaties en volumes te reguleren. Dat groene licht kreeg de staatssecretaris niet, maar de brede landbouwcrisis zorgt voor bijval voor dat plan. De varkenshouders willen het volume aanpassen door lichter slachten van vleesvarkens toe te staan en minder zeugen te houden in de EU.

Volgens de belangenorganisaties voor de varkenssector is de machtspositie van de supermarkten de laatste jaren onder de aandacht gebracht. Dit heeft echter niet geleid tot verbetering. Contracten met leveranciers worden eenzijdig aangepast ten nadele van de voedselproducenten, schrijven de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.