Home

Nieuws

Kweker kiest eigen minimumprijs

Steeds meer siertelers kunnen hun eigen minimumprijs bepalen op de klok van bloemenveiling FloraHolland.

Die veiling wil haar afzetsysteem wijzigen. Nadat kwekers van gerbera, anthurium en roos eerder begonnen met de eigen minimumprijs, starten volgende week de kwekers van potgerbera. Die eigen minimumprijs komt bovenop de bestaande minimumprijs. Doordraai wordt vernietigd. Met de 'kweker minimumprijs' krijgen kwekers meer regie op hun afzet via de klok. Het zal bijdragen aan een optimale en stabiele prijsvorming op de klok, verwacht de veiling.

In juni wordt geëvalueerd welk effect de kweker minimumprijs heeft in combinatie met het tonen daarvan in het klokfront. Vervolgens wordt bepaald in welke vorm deze minimumprijs wordt voortgezet.

Het huidige systeem van directe afzet van siertelers naar inkopers is, naast de klokverkoop, ook aan wijziging toe. Volgens FloraHolland komt dit systeem in de gevarenzone, waar de klok al langer in verkeert. Beide systemen zijn niet toekomstbestendig, is het uitgangspunt in het project 'Het Nieuwe Veilen' waarin FloraHolland de afzet wil moderniseren. Volgens Ronald Teerds, programmamanager Het Nieuwe Veilen bij FloraHolland wordt in regiobijeenkomsten met telers en afnemers gesproken over modernisering van de afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.