Home

Nieuws

Telers grijpen massaal naar arbeidscheck

Het aantal teeltbedrijven dat via GlobalGap de omstandigheden van werknemers laat inspecteren (GRASP) is fors gegroeid.

Uit het jaarverslag van GlobalGap blijkt dat in juni 2014 in 18 landen 5.803producenten zo'n inspectie hebben laten uitvoeren. Dat is een vertienvoudiging sinds 2012. De mogelijkheid bestaat al sinds 2010, maar de groei is recent versneld.

Hoewel de organisatie geen cijfers publiceert over afzonderlijke landen, lijkt Nederland ook een groeimarkt. Bekend is dat verschillende telersverenigingen de GRAP-module voorschrijven aan hun telers. Het zegt overigens nog niets over de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden. GRASP is een risico-inventarisatie. Er is geen verplichte minimumscore. Er wordt op wettelijke voorschriften gekeken naar de bedrijven.

GlobalGap is nog altijd vooral een Europees systeem voor voedselveiligheid. Met 84.000 hectare bedekte teelt gecertificeerd in Europa is dat circa 80 procent van de totale gecertificeerde bedekte teelt.  Met  1,29 miljoen hectare open groente- en fruitteelt is ongeveer de helft van het gecertificeerde areaal in Europa gelegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.