Home

Nieuws

Groen onderwijs in steden promoten

Er moet een Groenpact komen om meer stedelijke leerlingen naar het groen onderwijs te halen. Dat stelt opleidingsmanager Hans Ligtenberg van de Agrarische Hogeschool InHolland in Delft.

"Wend uw politieke kracht aan om er voor te zorgen dat het groene onderwijs bij het ministerie van EZ blijft. Dat is beter voor de sector; we zijn tenslotte een belangrijke topsector." Die oproep deed Hans Ligtenberg onlangs aan CDA-politici op werkbezoek in het Westland.

Ook vraagt hij steun voor het plan van LTO Nederland om te komen tot een GroenPact. Dit vindt de opleidingsmanager van belang voor de tuinbouw, zodat meer mensen belangstelling krijgen voor het werken in het agrarisch domein dus ook de tuinbouw.

Geen marktwerking

Verder is Ligtenberg van mening dat de marktwerking in het onderwijs zoveel mogelijk beperkt moet worden. "Universiteiten in Nederland zijn te veel bezig met 'shareholders value', oftewel het aantrekken van geld van fondsen en sponsors. Marktwerking in het onderwijs zorgt er namelijk voor dat de invloed van het bedrijfsleven toeneemt en de onafhankelijkheid van het onderwijs en onderzoek  afneemt."

Waar Agnes van den Berg, projectleidster '10 voor de juf' en Westland On Stage, pleit voor een Dag voor de Tuinbouw, wil Ligtenberg er direct een hele week van maken. "In de week voor Kom in de Kas moeten tuinders een klas uitnodigen en hun gehele bedrijf laten zien. We moeten namelijk jongeren uit de grote steden aantrekken voor het groene onderwijs." Ook hier geldt dat de jeugd de toekomst heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.