Doorgaan naar artikel

Brinkman toont pilot drone in kas

De bezoekers van Kom in de Kas lopen in Nootdorp kans een vliegende medewerker door de kas te zien scheren. Scandr. heet hij en hij scant het gewas op oogstbaarheid.

Glastuinbouwgebied Noukoop-Nootdorp is een van de 18 regio’s die komend weekeinde meedoet aan Kom in de Kas. De autonome drone Scandr. bij Gerbera United is een van de attracties die op zaterdag het publiek komt verrassen. Florinco en Royal Brinkman geven die dag een demo van de mogelijkheden van autonome dronevluchten in de kas.

Dronedata voor AI-modellen

Het doel van de dronevluchten is het verzamelen van beeldmateriaal van bovenaf, dat wordt gebruikt door AI-modellen in ontwikkeling waarmee bijvoorbeeld oogstprognoses zijn te maken. Op de gerberakwekerij in Nootdorp loopt een succesvolle pilot met de drone Scandr. De drone legt beeldmateriaal vast. “Maar ook voor groentegewassen kijken we naar de mogelijkheden”, aldus Petra van Marrewijk van toeleveringsbedrijf Brinkman.

Ook ziekten en plagen eerder spotten

Een gewas als aardbei zou, gezien de grootte van het gewas, als eerste geschikt kunnen zijn om ook door Scandr. gescand te worden. Naast inzicht in de groei van het gewas, kan de drone ook ziekten en plagen eerder en op grotere schaal gaan detecteren. Wanneer het vliegen klaar is, vliegt de drone naar het zogenoemde basestation om het beeldmateriaal te verzenden en zichzelf weer op te laden voor de volgende vlucht.

Tijdens Kom in de Kas zal dat niet 100% autonoom gebeuren. Enig toezicht is natuurlijk wel op zijn plaats als er publiek door de kas wandelt. Op locatie Noukoop-Nootdorp kunnen de bezoekers maar liefst 15 bedrijven bezoeken. Dat kan ook op 7 april, maar dan vliegt de drone niet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin