Doorgaan naar artikel

Kom in de Kas bewijst waarde met 170.000 bezoekers

Het eerste mooie lenteweekend trok 170.000 dagjesmensen naar de bijna 120 glastuinbouwbedrijven die meededen aan Kom in de Kas. Het publieksevenement van de glastuinbouwsector bewijst er eens te meer zijn waarde mee.

Het hele jaar door nodigt de glastuinbouw mensen uit voor excursies onder glas. Ook, of juist mensen die zich soms wat kritisch uitlaten over de glastuinbouw, zoals laatst de GroenLinks/PvdA kamerleden Frans Timmermans en Laura Bromet. Maar het eerste weekend van april is al sinds 1977 gereserveerd voor mensen die vooral uit zijn op een gezellig uitstapje.

Noukoop

In glastuinbouwgebied Noukoop, tussen Nootdorp en Zoetermeer, was het derhalve langs de route een komen en gaan van fietsers, wandelaars en mensen die zich met de pendelbusjes lieten vervoeren over de Langelandseweg en de Nieuwkoopseweg. Naar bijvoorbeeld Gerbera United, waar in de kas een drone en in de schuur een robotarm een idee gaven van hoe computergestuurd het steeds vaker toegaat. Of even verderop naar de kas van oud-komkommerteler Han van der Helm waar nu de paprika’s van de overbuurman groeien, maar waar in de schuur en op het erf Han nog graag zijn oldtimers showt.

De trekkers van oud-komkommerkweker Han van der Helm. Behalve het tuindersvak heeft ook hét symbool van boerentrots een grote aantrekkingskracht op jeugdige Kom in de Kas bezoekertjes.
De trekkers van oud-komkommerkweker Han van der Helm. Behalve het tuindersvak heeft ook hét symbool van boerentrots een grote aantrekkingskracht op jeugdige Kom in de Kas-bezoekertjes.

Miljoenen zien de binnenkant van een kas

Dat Kom in de Kas elk jaar ongeveer hetzelfde is is een geruststellend idee. Er verandert immers om ons heen immers al genoeg. Aan de grijze haren is te zien dat onder de bezoekers vast een hoop ervaren Kom in de Kas-gangers zitten. Maar elk jaar komen er ook weer nieuwe kinderen. Een grove schatting leert ons dat in die bijna 50 jaar er wel 2 of misschien zelfs 3 miljoen Nederlanders minstens één keer de binnenkant van een glastuinbouwbedrijf heeft gezien door Kom in de Kas.

De drone van Florinco en Brinkman bij Gerbera United vloog even niet, want de batterij was leeg.
De drone van Florinco en Brinkman bij Gerbera United vloog even niet, want de batterij was leeg.

Volgend jaar ook regio’s in Zuid-Nederland

In de hoogtijdagen rond de eeuwwisseling was het evenement namelijk nog massaler, met meer locaties en meer dan een half miljoen bezoekers. Dit jaar was op de kaart van deelnemende bedrijven een grote witte vlek te zien ter grootte van de provincies Brabant en Limburg. “Het is aan de regiocomités om bedrijven te vinden die mee willen doen. En dan genoeg bedrijven die bij elkaar in de buurt zitten om de bezoekers een leuke route te kunnen aanbieden”, zegt Sandra van Tol, landelijk coördinator van Kom in de Kas.

Ze heeft er goede hoop op dat ook in de zuidelijke provincies volgend jaar weer kassen hun deuren openen. “Het is voor de deelnemende telers en hun medewerkers best een hoop werk. Maar het geeft ook altijd heel veel voldoening”, aldus Van Tol.

Het centrale verkooppunt met producten van de deelnemende bedrijven in Nootdorp.
Het centrale verkooppunt met producten van de deelnemende bedrijven in Nootdorp.
Bij Nieuwkoop Paprika’s BV een decentraal verkooppunt waar je sowieso 24/7 verse paprika’s uit de automaat kunt trekken.
Bij Nieuwkoop Paprika’s BV een decentraal verkooppunt waar je sowieso 24/7 verse paprika’s uit de automaat kunt trekken.
En uiteindelijk nog even snacken.
En uiteindelijk nog even snacken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin