Home

Nieuws

GMO-herziening juli 2016 niet haalbaar

De Europese Commissie wil de vernieuwing van GMO-voorwaarden groente en fruit later invoeren.

De vernieuwde verordening moet leiden tot een verduidelijking en versimpeling. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft eerder aangedrongen op herziening van de regels. Een aantal lidstaten wil de invoering nu met een half jaar vertragen naar januari 2017, maar de Europese Commissie wil invoering niet zover vertragen. In plaats van juli 2016 stelt de commissie nu in september 2016 de wijzigingen in te voeren.

De herziene regels moet internationalisering beter mogelijk maken. Zo moet duidelijker worden waaraan internationale producentenorganisaties moeten voldoen met een hoofdvestiging in één land. Ook lijkt rondom uitbesteding zaken versimpeld te worden. De controles voor het uit de markt nemen van product worden niet versoepeld, bleek al bij de comitévergadering in oktober.

In de jongste vergadering van de expertgroep en comité GMO groenten en fruit in Brussel kwam het verzoek voor vertraagde invoering opnieuw, maar werd deze wederom niet door de Commissie overgenomen. Op een aantal punten moet de besluitvorming nog wel plaatsvinden in de expertgroep.

Of registreer je om te kunnen reageren.