Doorgaan naar artikel

Lidstaten moeten inkoopprijzen retail afstaan

Het prijsonderzoek in de keten van groente en fruit door de EU wordt gehinderd omdat lidstaten achterblijven.

Dat blijkt uit een overzicht dat de Europese Commissie vrij gaf voor haar poging transparantie te realiseren op deze markt. Voor groente en fruit is het overzicht op marges lastig te krijgen. De EU gaf nieuwe instructies voor prijzen uit verschillende schakels van de keten. Lidstaten moeten die verzamelen. Veel landen hebben tot dusver nog geen inkoopprijzen van de retail gegeven. De Europese Commissie heeft nu een lijst bekend gemaakt met daarop lidstaten die achterblijven in het aanleveren van prijsgegevens.

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Grote achterstanden

Griekenland, Portugal en Spanje lopen het meest achter met aanleveren van prijsgegevens. Dat geldt zowel voor telersprijzen, handelsprijzen, inkoopprijzen voor retail en prijzen zonder verpakking. Nederland loopt alleen achter met het aanleveren van telersprijzen voor Conference zonder verpakking.

Handelsgevoelig

België kent een langere lijst van prijzen die nog missen. Eerder bleek dat België de prijzen te handelsgevoelig vond, omdat het land de Poolse prijzen niet vertrouwde. Als het systeem van prijsregistratie goed werkt, kan de EU marge-ontwikkeling in groente- en fruitschakels beter volgen en haar beleid daarop afstemmen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin