Doorgaan naar artikel

30 jaar kwekersrecht voor asperge en houtige gewassen

Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor de verlenging van het kwekersrecht van 25 naar 30 jaar voor onder andere asperges en houtige fruitgewassen als braam en framboos.

Het Europees Parlement heeft op 13 september 2021 ingestemd met het voorstel om de Europese kwekersrechtbescherming voor bloembollen, asperges en houtige gewassen met 5 jaar te verlengen naar een periode van 30 jaar. Deze extra beschermingsduur is nodig om noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen om betere en duurzamere rassen te ontwikkelen. “Dit zorgt ervoor dat ook bij deze kleinere gewassen voldoende stimulans blijft bestaan voor rasvernieuwing”, reageert branchevereniging Plantum

Investeringen terugverdienen

In Europa kunnen veredelaars die een nieuw plantenras ontwikkelen hier voor een periode van 25 jaar kwekersrecht voor krijgen. Tijdens deze periode is toestemming nodig van de kwekersrechthouder voor het mogen produceren en verkopen van plantmateriaal van dit ras. Voor sommige gewassen is 25 jaar echter te kort om de investeringen terug te verdienen die nodig zijn voor rasontwikkeling, vermenigvuldiging van het ras en de opbouw van een commerciële marktpositie. Voor bomen, wijnstokken een aardappelen geldt om die reden al langer een beschermingsperiode van dertig jaar. Door het besluit van het Europees Parlement wordt dit rijtje verder uitgebreid met onder andere asperge en houtige fruitgewassen als braam en framboos.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin