Home

Nieuws

Verzekeraar mag uitkering groenteteler verlagen

Verzekeraar De Amersfoortse mocht een voormalige groenteteler een lager bedrag uitkeren voor z'n arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Kern van het geschil voor de Rechtbank Midden-Nederland is de berekening in 2009 van de inkomsten van de teler uit voorgaande jaren. Volgens de teler heeft de verzekeraar ten onrechte een afkoopsom voor opgezegde pacht buiten de inkomstenberekening gelaten. De inkomsten daaruit van circa twee ton zouden de gemiddelde inkomsten van zijn bedrijf hoger laten uitvallen. De uitkering voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is mede gebaseerd op de inkomsten uit bedrijf in de laatste drie of vijf jaar. Dat de teler nu geen aanspraak maakt op een uitkering van 27.000 euro per jaar, maar 18.000 euro per jaar betekent dat de premie jarenlang te hoog is geweest. Dat is de verantwoordelijkheid van de teler zelf, stelt de rechter. De polisvoorwaarden schrijven voor dat de teler zo'n inkomenswijziging meldt bij de verzekeraar als dat over drie jaar meer is dan twintig procent van het gemiddelde inkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.