Home

Nieuws

Onrust telers Almeria over watertekort

De afgelopen week was er de nodige commotie in El Ejido (Almeria) vanwege het tekort aan irrigatiewater voor een deel van de tuinders in die gemeente. Dat maakt duidelijk dat de beschikbaarheid van water een kwetsbaar punt is.

De tuinbouw in Almeria maakt praktisch uitsluitend gebruik van water dat via zogenaamde 'Comunidades de regantes', oftewel watercoöperaties. Deze pompen het water op uit eigen putten of voeren het aan vanuit (stuw)meren, zoals dat van Benínar (Almeria). Het meer van Benínar staat historisch laag, vanwege de geringe regenval en de warme zomer en najaar, waardoor de tuinbouw meer water verbruikt dan normaal.

Als zo´n watercoöperatie, zoals Solponiente de afgelopen dagen, hoogst uitzonderlijk onvoldoende water tot haar beschikking heeft, dan moeten tuinders allerijl op zoek naar andere bronnen. Tuinders lieten via een vrachtwagen water aanvoeren of konden rekenen op een solidaire buurman. Regenwateropvang is in tuinbouw van Almeria geen gewoonte, vooral omdat dit water vervuild zou zijn met het kalk van de kasdekken en het te incidenteel zou regenen. Daarnaast is hergebruik van irrigatiewater zeer zeldzaam in Almeria, terwijl de grondwaterhuishouding daar toch voldoende aanleiding voor geeft.

Politieke onwil

Boze tongen beweren dat de onvoldoende beschikbaarheid van water te maken heeft met het aan de tuinders opdringen van de afname van het water van de nieuwe ontziltingsinstallatie in Balerma (Almeria). Die installatie is, na zo´n drie jaar vertraging, nu aan het proefdraaien en zal binnenkort in gebruik genomen worden.

Tuinders zijn geen voorstander van de ontziltingsinstallatie, omdat de kostprijs van dit water het drievoud is van de huidige prijs. Normaal betaalt men 20 cent per kuub, terwijl ontzilt water 60 cent per kuub gaat kosten. Uit het feit dat 38 kilometer verderop vanuit het meer van Rules (Granada) per seconde 2 duizend liter zoet water in zee wordt geloosd, leidt de tuinbouwsector af dat vooral de politieke wil ontbreekt om een oplossing te vinden. Tuinders zijn ervan overtuigd dat de ontziltingsinstallatie na een investering van 144 miljoen euro om politieke redenen commercieel niet mág mislukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.