Home

Nieuws

'GRASP wordt de norm voor supermarkten'

Steeds meer supermarkten in binnen- en buitenland gaan de arbeidsmodule GRASP van GlobalGap eisen.

Volgende week krijgt de duizendste Nederlandse teler het certificaat uitgereikt op een GlobalGap-congres in Geldermalsen. De coöperatie DOOR is als eerste coöperatie volledig gecertificeerd. Daarmee heeft de supermarktketen meer handvaten om product te kopen waarbij werknemers juist worden betaald en behandeld.

Dat de toename van het aantal telers in Nederland met een GRASP-module zo hard gaat, wijst erop dat veel marktpartijen het gaan vragen, stellen betrokkenen. Een betrokkene laat weten dat één van de Duitse prijsvechters recent aan Nederlandse exporteurs een brief heeft geschreven over de leveringsvoorwaarde die GRASP zal worden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat kon nog niet worden bevestigd door de betreffende partij.

Volgens Ad Klaassen, secretaris van het GroentenFruitHuis, klopt het in ieder geval dat steeds meer supermarkten GRASP vragen. In hoeverre dat bij afzonderlijke supermarkltetens al een eis is, is niet bekend. Wel hebben de afzetorganisaties gezamenlijk besloten GRASP 'breed te implementeren' om daarop vooruit te lopen. "Sommige afzetorganisaties eisen het van telers, andere stimuleren het. Ik weet niet of dat ondertussen bij die organisaties een plicht wordt."

GRASP is niet een heel kostbare module voor telers. Professionele telers hebben veel zaken al zelf geregeld. DOOR ondersteunt de telers in het papierwerk. De rapportage over de personeelszaken van die afzonderlijke telers is vervolgens in te zien door retailers via het GlobalGap netwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.