Home

Nieuws 1 reactie

FNV-voorzitter Heerts praat mee over tuinbouw

FNV-voorzitter Ton Heerts zal bij het gesprek zijn dat de vakbond over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw wil voeren met staatssecretaris Dijksma.

Dat stelt Marcella Bense van FNV Bondgenoten. Zij stuurde namens haar vakbondscollega's vorige week een brief naar Dijksma om hun zorgen te uiten over de toekomst  van de gehele tuinbouwsector. "De Russische boycot is de spreekwoordelijke druppel. "De schade voor de glastuinbouw en de groente- en fruitteelt is groot, maar deze sector kan feitelijk al jaren niet meer zijn eigen broek ophouden en doet steeds vaker een beroep op de overheid en de EU. Wij willen met de staatssecretaris in gesprek om te komen tot duurzame oplossingen, zodat de sector zelfstandig tegenslagen kan opvangen."

Als het gaat om de arbeidsverhoudingen en –omstandigheden gaan de meeste zorgen van FNV Bondgenoten uit naar de open teelten. "Juist daar wordt de grens van het maatschappelijk toelaatbare opgezocht in het gebruik van allerlei constructies om onder het minimumloon te kunnen uitbetalen. Dat er door telers wordt gemopperd over een magere 1,5 procent loonsverhoging in de nieuwe cao Open Teelten die er na veel vijvven en zessen dan eindelijk toch is gekomen, geeft wel aan hoe zwak die bedrijven er voor staan."

Bij het gesprek dat wordt gearrangeerd tussen politiek en vakbonden, zal overigens ook LTO vertegenwoordigd zijn.

Eén reactie

  • P Verschuren

    De medewerkers verdienen meer loon en de telers verdienen meer winst. Laten we daar gezamenlijk voor gaan en niet trappen in een verdeel en heers strategie van het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.