Home

Nieuws

FNV: na sobere cao glastuinbouw in 2015 geld erbij

FNV Bondgenoten heeft geaccepteerd dat ook medewerkers van glastuinbouwbedrijven in moeten leveren door de Russische boycot van groente en fruit.

In 2015 moet er echter geld bij; 90 euro per maand, zegt Henk Onstwedder, onderhandelaar van FNV Bondgenoten. De vakbond heeft deze week het akkoord gegeven voor een beperkte loonstijging van één procent komend jaar. Daarmee blijft de loonontwikkeling van personeel in de glastuinbouw achter bij de inflatie-ontwikkeling, rekent hij voor. "Het is de nieuwe realiteit helaas voor de glastuinbouw. We hebben gezegd dat we het probleem van de bedrijven begrijpen, maar een goede ondernemer heeft een halfjaar nodig om de bakens te verzetten. Dan moet het weer beter gaan met de bedrijven. Anders zou een ondernemer het best zijn bedrijf stoppen."

Het moment van inzicht van de vakbonden kwam in augustus toen de bonden mochten aanschuiven bij een overleg met de regiegroep van LTO Glaskracht Nederland. Daarin zitten glastuinbouwbedrijven. Onstwedder: "We hebben daar ingezien dat de boycot misschien wel langduriger effecten zal hebben. Tegelijk weten we dat een beperkt aantal glastuinbouwbedrijven last heeft van de Russische boycot. Eigenlijk vooral de glasgroentebedrijven en juist deze bedrijven hebben een dominante stem in die regiegroep."

De Vakcentrale FNV maakte eerder deze maand bekend dat iedere werknemer volgend jaar op zijn minst 900 euro netto op vooruit moet gaan. Die eis zal FNV Bondgenoten ook in de glastuinbouw neerleggen in de loop van 2015. "Deze sobere cao loopt tot 1 juli 2015. Dan moet iedere werknemer er wat ons betreft 90 euro per maand bij krijgen. Daar gaan we ons hard voor maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.