Home

Nieuws

Kabinet kondigt deeltijd-WW af wegens boycot

Bedrijven die hard worden geraakt door de Russische boycot van onder meer groente en fruit, kunnen werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel.

Dit zei een zegsman van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag. De regeling wordt vrijdagmiddag opengesteld.

Bijvoorbeeld groente- en fruittelers en ook transportbedrijven die door de Russische sancties plots minder werk hebben, kunnen een WW-uitkering aanvragen voor de uren die hun werknemers hierdoor niet kunnen werken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde eerder al aan dat het kabinet maatregelen voorbereidt waarmee bedrijven die worden getroffen door de sancties, het hoofd langer boven water kunnen houden. Daarbij noemde ze behalve het tijdelijk toestaan van werktijdverkorting ook het verruimen van garantiestellingen en het vinden van nieuwe afzetmarkten.

Het Nederlandse pakket is bedoeld als aanvulling op de maatregelen die in Europees verband worden verwacht. Dijksma pleitte er in Europa eerder bijvoorbeeld voor om het mogelijk te maken oogsten op te kopen en bederfelijke waar die door de Russische sancties overblijft, beschikbaar te stellen voor voedselbanken en andere sociale instellingen. Komende tijd praat Dijksma met de sector en onder meer de voedselbanken over mogelijkheden om "goed voedsel een goede bestemming te geven'".

Of registreer je om te kunnen reageren.