Home

Nieuws

'Supermarkt moet in 30 dagen factuur betalen'

Leveranciers van supermarkten moeten binnen 30 dagen betaald worden, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Dat zegt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI, vertegenwoordiger van leveranciers in de voedingsbranche. Het is een reactie op een financieringsconstructie voor leveranciers door inkooporganisatie Superunie. Die inkoper voor regionale supermarkten belooft  leveranciers sneller te kunnen betalen via ING Bank, die daarvoor een platform inricht. Die vorm van krediet kan aantrekkelijk zijn voor leveranciers vanwege de lage tarieven, stelt Superunie. Leveranciers kennen de kredietvoorwaarden nog niet.

30 dagen

FNLI-voorzitter Philip Den Ouden laat weten door vakantie niet op de hoogte te zijn van de specifieke voorwaarden van de Superunie-constructie. Wel moet Superunie vast blijven houden aan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen, zonder extra kosten. Met name leveranciers vrezen dat met deze constructie Superunie de betalingstermijn zal verlengen. De FNLI is daar tegen:  "Iedere constructie die eraan bijdraagt dat afnemers zich houden aan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn voor fabrikanten, juichen wij toe".

Relatie

Volgens ING wordt deze vorm van financieren in andere branches al toegepast. Dat kan vooral bij seizoensproducten goed werken. Het zal de relatie tussen leverancier en afnemer niet veranderen, verwacht ING-sectormanager agrarisch Kees van Vliet. "Ik denk dat de verhouding tussen leverancier en afnemer juist goed moet zijn om ook deze afspraak te maken. En wanneer er nu geen afhankelijkheid is zal die er ook niet komen door deze financieringsmogelijkheid. Wanneer de leverancier niet meer levert, zal de toegang tot het platform worden stopgezet. Maar een leverancier kan ook zelf kiezen om niet deel te nemen aan het platform."

Of registreer je om te kunnen reageren.