Home

Nieuws

Politieke twijfels afbreken keuringsstelsel groente

Het CDA, ChristenUnie en VVD hebben kritische vragen gesteld over plannen om het keuringsstelsel voor de groente- en fruitsector opnieuw in te richten.

Dat zou betekenen dat Naktuinbouw en KCB opgaan in een ZBO Plant onder directe verantwoordelijkheid van de overheid. Volgens het CDA zijn 'wijzigingen in het systeem van plantaardige keuringsdiensten onbegrijpelijk en gevaarlijk voor onze exportpositie'. Excellentie gaat volgens het CDA hand in hand met een groot zelf organiserend vermogen en eigen verantwoordelijkheid.

Volgens ChristenUnie mag het niet zo zijn dat de plantaardige keuringsdiensten de dupe worden van de misstanden in de vleessector, zeker als er ook geen problemen zijn in de plantaardige sector die moeten worden opgelost. De oprichting van één groot keuringsorgaan ZBO Plant naast een ZBO Dier komt direct voort uit fraudeproblemen in de vleessector. Volgens de ChristenUnie voeren de huidige vier privaatrechtelijke ZBO's (BKD, KCB, NAK en Naktuinbouw) de keuringen in de plantaardige sector nu naar volle tevredenheid uit.

Ook de VVD zegt niet overtuigd te zijn van het nut om de bestaande keuringsdiensten samen te voegen. D66 vreest voor de democratische controle in zo'n grote overheidsorgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.