Doorgaan naar artikel

Telersverenigingen te snel in problemen bij zelfkeur

Telersverenigingen krijgen door hun grootte te snel sancties als hun eigen kwaliteitscontrole van groenten en fruit wordt beoordeeld door KCB. Dit toezicht door KCB moet op sommige punten minder streng voor telersverenigingen.

Dat is een aanbeveling uit de evaluatie van zelfkeur in de groenten en fruitketen. Dat is het stelsel waarbij bedrijven en telersverenigingen zelfcontrole uitvoeren met toezicht van KCB. Dit stelsel Reglement Interne Kwaliteitscontrole (RIK) bestaat sinds 2005. De regeling werkt goed en is de laatste jaren snel gegroeid. Het verhoogt de naleving door deelnemende bedrijven en leidt tot minder controles van de KCB, blijkt uit de evaluatie. Bedrijven krijgen overigens altijd ook bij zelfkeur nog een auditbezoek en twee onaangekondigde controles.

Als bij bedrijven of telersverenigingen zelfcontrole niet goed wordt uitgevoerd, voert KCB het aantal controles op en stuurt daarvoor facturen. Zo is het in het belang van bedrijven en telersverenigingen deze zelfcontrole goed uit te voeren.

Te snel handhaving bij grote productvolumes

Het knelt wel bij telersverenigingen die vaak groot zijn. Zij zijn te snel in overtreding. Als zes handhavingspunten zijn gevonden, zijn deze bedrijven in overtreding. Bij grote productstromen is de kans op het vinden van handhavingspunten groter. Daardoor wordt voorgesteld het aantal maximale punten voor telersverenigingen te verhogen. Ook wordt voorgesteld maximaal één handhavingspunt toe te kennen wanneer partijen van hetzelfde product vanwege hetzelfde type gebrek worden afgekeurd. Ook wordt voorgesteld aan kleine partijen maximaal 1 handhavingspunt toe te kennen, ongeacht de aard van de overtreding. Het bestuur van KCB gaat zich over deze voorstellen buigen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin