Doorgaan naar artikel

Na stevige teruggave past Naktuinbouw tarieven aan

NAKtuinbouw voerde meer keuringen, laboratorium- en rassenonderzoeken uit. premium

NAKtuinbouw voerde meer keuringen, laboratorium- en rassenonderzoeken uit.

Keuringsdienst Naktuinbouw heeft de tarieven aangepast, nadat in 2022 circa € 2 miljoen uit winst is terug gegeven aan bedrijven.

Dat blijkt uit het Jaarverslag over 2022. Naktuinbouw zag vlak na brexit een verdubbeling van de exportinspecties. “Dat was veel meer dan wij eerder hadden voorzien. De inkomsten waren dan ook niet in die mate begroot”, zo laat Naktuinbouw weten op vragen.

Verder bleek 2021 een heel goed jaar te zijn voor de bedrijven in de sectoren die Naktuinbouw bedient. Velen hadden een aanzienlijk hogere omzet dan in 2020. Voor een deel van deze bedrijven is de bijdrage aan Naktuinbouw gebaseerd op de omzet van het bedrijf.

Oplopende kosten en meer inkomsten

De onverwachte hoge winst leidde in 2022 tot lagere tarieven. Dat leidde in 2022 weer tot een resultaat van € 596.000, waar dat in 2021 nog ruim € 1 miljoen was (na aftrek van de restitutie van € 2 miljoen). Wel liepen in 2022 kosten voor personeel op van € 24,3 miljoen naar € 26,7 miljoen. Ook huisvestingskosten stegen licht, net als overige kosten voor de organisatie.

Dat stond wel tegenover dat meer keuringen werden gedaan, net als meer laboratorium- en rassenonderzoeken. Dat leidt tot meer inkomsten. Nieuwe regelgeving en eisen bij bijvoorbeeld export en import van zaden, zoals bij bemonstering ToBRFV en andere verplichte zaadcertificaten zorgden op sommige onderdelen voor meer toetsen.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het ziekteverzuim stevig is opgelopen van 4,52% naar 6,06%. Net zoals in andere sectoren hebben griep en corona in 2022 veel invloed gehad op het verzuimcijfer, stelt Naktuinbouw. “Wij monitoren ons verzuim nauwlettend. Binnen Naktuinbouw hebben we veel aandacht voor ziekteverzuim”, stelt de dienst.

Minder geschillen uitgangsmateriaal

Naktuinbouw hoeft steeds minder op te treden in conflicten over uitgangsmateriaal. Als telers er met leveranciers niet uitkomen bij bijvoorbeeld ziekte in uitgangsmateriaal, doet Naktuinbouw een uitspraak in het geschil. Dat gebeurt nog mondjesmaat, blijkt uit het jaarverslag.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin