Home

Nieuws 1 reactie

Voor miljoenen beslaglegging tuinders

Een groep tuinders in Noord-Brabant en Limburg en een bemiddelaar hebben via een internationaal stelsel van verboden schijnconstructies in arbeid in de jaren tot 2010 circa 71 miljoen euro opgestreken.

Daarvan is nu voor circa 28 miljoen beslag gelegd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Inspecties SZW uit 2013.

In 2010 werd de organisatie opgerold, waarbij negen tuinders betrokken waren. Dat jaar was al bekend dat de belastingdienst luxe auto's en een vliegtuig in beslag nam.

De constructie hield in dat de oogsten op papier verkocht werden aan een buitenlandse rechtspersoon. Deze rechtspersoon huurde via andere buitenlandse rechtspersonen Poolse arbeidskrachten in om te oogsten. De oogst werd via Nederlandse veilingen geveild. Het onderzoek is eind 2013 afgerond bij de inspectie, waarna een strafrechtelijke procedure start.

Luxemburg

De Belastingdienst ontdekte dat Nederlandse tuinders gebruikmaakten van auto's met een Luxemburgs kenteken. Dit was een aanleiding voor een grootschalig strafrechtelijk onderzoek: 'SOHO'. Het onderzoek richtte zich op een bemiddelaar en een groep tuinders in Noord-Brabant en Limburg. Zij werden ervan verdacht met een schijnconstructie goedkope Poolse arbeidskrachten te laten werken. En ze werden ervan verdacht de netto-opbrengsten van de oogsten buiten de boeken te houden.

Maagdeneilanden

De opbrengsten werden op een Luxemburgse bankrekening gestort. Van het Luxemburgse geld kregen de tuinders de opbrengst van de gewassen. Ook werd hiervan het oogstpersoneel betaald. Het geld dat overbleef werd gestort op de Luxemburgse bankrekeningen van de tuinders. Dit gebeurde via limiteds op de Britse Maagdeneilanden en British West Indies, schrijft de dienst.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik zit hier met m'n oren te klapperen. Als het zo moet zou het voor mij allang niet meer hoeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.