Home

Nieuws 1 reactie

CDA en lokalen winnen tuindersstem

Boeren en tuinders gaan weer als vanouds vooral op het CDA stemmen. De lokalen winnen ook wat terrein. De VVD verliest.

Dat blijkt uit onderzoek door agrarisch marktonderzoeksbureau Agridirect. In aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen knabbelde de VVD met 25%van de agrarische stemmen nog aan de koppositie van het CDA, toen 41,6%. Maar de VVD haalt nu nog maar 17,3% en CDA wint weer wat: nu 42,9%.

Ook de lokale partijen winnen ten opzichte van 2010: van 10,5 naar 13,7%. De SGP stijgt van 9,5 naar 11,3%. Deze top 4 wordt gevolgd door Christen Unie, PVV en PvdA.

Het valt ook politicoloog André Krouwel op dat lokale partijen juist boeren en tuinders aan zich weten te binden. "Lokale partijen hebben meer oog voor de lokale gemeenschap en de thema's die daar spelen. Zij komen op voor praktische zaken waar boeren profijt van hebben zoals het verbreden van wegen voor landbouwverkeer, kapvergunningen en verkaveling. Lokale partijen trekken conservatieve kiezers aan en in dat beeld passen boeren ook."

Lokale partijen staan dicht bij de mensen en kunnen zich ongestoord afzetten tegen landelijk of Europees beleid. Krouwel: "Ze hebben geen binding met landelijke politieke partijen. Dat geeft hen een grote mate van vrijheid. Tegelijk is dat ook de zwakte. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk weigert om met lokale partijen te praten of ze te financieren."

Uit onderzoek blijkt dat juist boeren de Europese politiek wel heel belangrijk vinden, aldus Krouwel. "Maar tegelijk ervaren zij alle nationale en Europese regels als heel beknellend. Dat verklaart de aantrekkingskracht van een lokale partij."

Eén reactie

  • P.M.M. Zwinkels

    heb het idee, dat de media in Nederland denkt, dat een partij, die binding heeft met de landelijke politiek, geen lokale partij kan, laat staan, mag zijn!
    CDA Westland kan in dat opzicht gerust beschouwd worden als een LOKALE partij. Wij zijn voor een stabiel, sociaal en solide beleid BINNEN Gemeente Westland. Daar staan en gaan we op de 1ste plaats voor! Daarnaast is het reuze handig, dat je tot ver in de landelijke politiek kan reiken bij voldoende stemmen op jouw lokale CDA Westland-partij! En dat is t.o.v. een hoop andere lokale partijen een groot voordeel!

Of registreer je om te kunnen reageren.