Home

Nieuws

Duitse import groente daalt niet meer

De Duitse invoer van verse groente is na enkele jaren van krimp stabiel gebleven in 2013. Nederland hield het aandeel vast.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau AMI die bij de start van de Fruit Logistica in Berlijn bekend zijn gemaakt. De import kwam uit op een niveau van 3,1 miljoen ton. Spanje heeft een klein aandeel gewonnen op de Duitse markt en Italië verloor wat terrein. Nederland hield ongeveer hetzelfde aandeel, becijferde de AMI.

Ook de Duitse invoer van fruit daalt niet meer. In 2013 werd met 5 miljoen ton zelfs meer ingevoerd dan de jaren ervoor. Duitse huishoudens namen opnieuw minder groente en fruit af. De daling lag tussen nul en één procent. Wel gaven consumenten vier procent meer uit aan groente.

De appel heeft door de krappe oogst en hogere prijzen ruimte prijs moeten geven op de Duitse markt. Met 18,7 kilo per huishouden is de appel nog wel de meest gegeten fruitsoort in Duitsland, gevolgd door een reeks importproducten. Op de zesde plaats staat de aardbei met 4,4 kilo.

Bij groenten werd een lichte groei van de aankopen gesignaleerd van belangrijke vruchtgroenten als paprika, komkommer en tomaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.