Home

Nieuws 1 reactielaatste update:5 dec 2014

LTO: fiscaal reserveren hard nodig

Lelystad – Akkerbouwers moeten fiscaal geld kunnen reserveren voor slechte jaren. Dat is hard nodig, omdat de prijzen van akkerbouwproducten sterk variëren, vindt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

De boycot van Rusland onderstreept de noodzaak om geld opzij te kunnen leggen, zei Haanstra op een ledenbijeenkomst in Lelystad. "De prijzen van aardappelen, uien en groenten zijn sterk gedaald. Lage prijzen zijn de grootste calamiteit in de akkerbouw. Het treft alle bedrijven. Het weerrisico kunnen akkerbouwers afdekken via de Brede Weersverzekering. Je kunt je niet verzekeren tegen lage prijzen, terwijl dat het inkomen van alle akkerbouwbedrijven treft."

Ondernemers kunnen in hun belastingaangifte verlieslatende jaren verrekenen met winstgevende jaren. Haanstra: "Maar daarnaast moet het mogelijk zijn liquide middelen opzij te leggen voor jaren met lage prijzen, bijvoorbeeld via een bank of verzekeringsmaatschappij. Het geld ligt vast voor een bepaalde termijn. De boer rekent pas af met de fiscus als die termijn is afgelopen."

Haanstra verwacht dat de behoefte aan reserveringen groeit. "De prijzen schommelen steeds harder. Kijk maar naar de graanprijzen. Die dalen, omdat de wereld twee jaar achter elkaar een record aan graan oogstte. Maar tegelijk groeit het verbruik ieder jaar. Er hoeft maar iets mis te gaan in de productie en dan schieten de prijzen omhoog. Vorig jaar zei ik dat de tarweprijs binnen vijf jaar wel eens op €300 kan komen. Ik herhaal nu dat dat kan gebeuren binnen vier jaar. Maar ze dalen ook weer eens. Dan is het handig voor ondernemers als ze een liquide buffer hebben."

Eén reactie

  • s heuvel

    Inkomen ook weer van de voorbijgaande jaren middelen was ook gezond voor veel bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.