Home

Nieuws

'Uitbuiting' in Marokkaanse tomatensector

De lonen die in de Marokkaanse tomatensector worden betaald liggen zo laag dat de werknemers in uitzichtloze armoede leven, meldt Fairfood international in zijn recente rapport 'The fruits of their labour'. De organisatie spreekt met name de grote Europese supermarktketens aan op hun verantwoordelijkheid.

Fairfood onderzocht de arbeids- en leefomstandigheden van de werknemers in de regio Souss Massa Drâa, waarvan Agadir de hoofdstad is. Belangrijke exporterende tomatenbedrijven in deze regio zijn Azura Group, Idyl, Agri-Souss en Delassus. Marokko hanteert twee verschillende minimumlonen: een voor de industriële en commerciele sector (SMIG) en een voor de agrarische sector (SMAG). De laatste ligt 40 procent lager dan de eerste. Het officiële minimumloon voor agrarische werknemers  ligt onder het door de Marokkaanse regering zelf vastgesteld bestaansminimum. Volgens Fairfood wordt in de tomatensector in veel gevallen zelfs dit minimumloon niet betaald. De lonen zijn onvoldoende om een uitweg de armoede mogelijk te maken, schrijft de organisatie in zijn onderzoeksrapport.

Kwestbare werknemers

Een groot gedeelte van de werknemers zijn jonge, ongetrouwde vrouwen uit andere delen van Marokko, die volgens Fairfood extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting.  Geconstateerd werd dat het de werknemers op teeltbedrijven en pakstations bijzonder moeilijk gemaakt wordt om zelf hun situatie te verbeteren.  Pogingen zich aan te sluiten bij vakbonden worden soms bestraft met intimidatie en ontslag, aldus Fairfood in zijn rapport. De macht van vakbonden is sowieso erg beperkt in Marokko. De wet biedt de mogelijkheid stakers te straffen met gevangenisstraffen tot twee jaar en flinke geldboetes.

Retailers aangesproken

Fairfood wijst grote retailers in Europa aan als degenen die snel verbetering kunnen aanbrengen in de arbeidsomstandigheden bij hun leveranciers. Behalve op Tesco en Sainsbury's heeft het ook zijn pijlen gericht op Ahold (Albert Heijn). De organisatie is in gesprek met de getraceerde retailers om ervoor te zorgen dat werknemers in de keten in ieder geval een eerlijk loon ontvangen. Fairfood pleit voor betaling van de 'living wage', een loon dat een redelijke levensstandaard voor de werknemer en zijn/haar familie mogelijk maakt. Een 'living wage' voor Souss Massa Drâa moet volgens Fairfood minimaal 3.500 dirham (€ 312) per maand bedragen, ruim het dubbele van het huidige wettelijk minimumloon (SMAG).

 

Kijk hieronder voor het rapport 'The fruits of their labour' van Fairfood international

Of registreer je om te kunnen reageren.