Doorgaan naar artikel

‘Door meer zon grovere snoeptomaatjes’

“Door het donkere weer in de eerste drie maanden van het jaar hadden we een langzame groei en zetting. Nu hebben we de kracht van de zon, die in grovere snoeptomaatjes tot uitdrukking komt”, zegt Ferry Adegeest van TVA Growers in Berkel en Rodenrijs.

TVA Growers van de broers Marcel en Ferry Adegeest telen op drie locaties van in totaal 11 hectare snoeptomaatjes. Op de locatie in Berkel en Rodenrijs wordt op 4,4 hectare het ras Duelle (Syngenta), een baby-pruimtomaat, op perliet geteeld. “Vorig jaar hebben we een hele kas op perliet geteeld en dat beviel goed. Perliet is heel droog. Te veel water geven is nooit een probleem, want het loopt er makkelijk weer uit. Je kan dus eigenlijk niets fout doen, behalve als je geen of te weinig water geeft.”

Trage teeltstart

Op 6 december is een 50-daagse plant van 30-35 centimeter hoog direct op het plantgat gezet. “Het voordeel van perliet is dat je de plant direct op het plantgat kunt zetten. Het was een mooi plant die van de plantenkweker in huis kregen. Daar zijn we niet ontevreden over. Daarna werd het donker weer en hadden we de eerste maanden een trage start.” De eerste bloei was net voor de kerst.

Door het donkere weer in januari tot half maart kwamen de gemiddelde etmaaltemperaturen niet hoger uit dan 16 graden Celsius. “We hebben nog nooit zulke lage etmaaltemperaturen gehad. Deze hadden eigenlijk 17 graden moeten zijn.” Door meer zonlicht vanaf eind maart zijn de gemiddelde etmaaltemperaturen 18 graden. In week 16 liggen de etmaaltemperaturen zelfs op 19 graden.

Tot en met week 16 hebben we 8 weken lang met dieven een extra blaadje meegenomen uit de kop

Blaadje uit de kop gehaald

Het gewas staat er sterk op met een generatieve inslag. Hierdoor wordt het blad redelijk snel korter. “Dat is gunstig voor het oogsten. Tot en met week 16 hebben we 8 weken lang met dieven een extra blaadje meegenomen uit de kop. Nu is dat niet meer nodig.”

Door meer zon is er een betere afrijping en zijn de vruchten grover. De productie loopt nu volgens de prognose. De kwaliteit van de rode snoeptomaatjes is goed. De snoeptomaatjes worden los met de hand geoogst door vrouwen. In week 17 zijn er nog een aantal pluksters bijgekomen, waardoor de teler op juiste niveau zit.

Goede ontwikkeling Macrolophus

Er zijn nog geen ziekten en plagen geconstateerd. Preventief zijn vanaf eind januari in drie weken tijd 2 stuks Macrolophus per vierkante meter uitgezet. “Deze populatie ontwikkelt zich goed en bijna op het juiste niveau. We voeren deze roofwantsen wekelijks bij met Artemia. We scouten dan gelijk het gewas op andere insecten. Zodra we die signaleren, zetten we direct de benodigde natuurlijke vijanden uit.”

Naast de gele vangplaten zijn er na het planten preventief stripjes van het verwarringsferomonen Isonet T opgehangen om Tuta absoluta te vangen. In week 15 zijn er strips bijgehangen.

“Als de biologische gewasbescherming goed loopt, scheelt dat een hoop werk en hebben we er het heel jaar plezier van.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ferry Adegeest

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin