Home

Nieuws 1 reactie

'Afschaffen BTW op groente mag niet '

Europees recht staat niet toe dat Nederland groente en fruit vrijstelt van BTW.

Ook past zo'n maatregel niet in het fiscale beleid dat het kabinet de komende jaren wil ontwikkelen, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Die partij wil dat vlees in het hoge BTW-tarief komt en dat uit de opbrengst van 1,5 miljard euro groente en fruit vrijgesteld worden van BTW-heffing. Dat zou de consumptie aanwakkeren.

Volgens Dijksma streeft het kabinet juist naar minder uitzonderingen in BTW en dus minder complexiteit. Nederland wil een verschuiving van de belastingdruk van arbeid en ondernemen naar consumptie. Juist door minder differentiatie kunnen de tarieven op arbeid verlaagd worden.

Nederland denkt na over een algemeen BTW-tarief,  maar vindt dat eerste levensbehoeften, zoals vlees, vis en zuivel, niet in dat tarief thuishoren om te voorkomen dat in grensstreken meer kopers uitwijken naar het buitenland.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Als u de BTW die hiermee wordt opgehaald nu eens inzet om een gezonde levensstijl te promoten (meer bewegen, beter eten). Dan mag u zeggen dat u iets gedaan heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.