Home

Nieuws

Prijs voor veredeling biologische tomaat

Het biologisch-dynamische zaadteelt- en veredelingsbedrijf De Bolster is winnaar van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2014, onder andere vanwege een nieuw veredelingsconcept.

De eerste prijs voor Bart, Elly en Frank Vosselman en Patrick Hoogendoorn van de Bolster motiveerde de jury vanuit het belang van de biologische teelten om eigen zaadvaste rassen in veel teelten te hebben. "Door de vermeerdering van zaden voor moestuinders uit te breiden naar gerichte veredeling voor professionele telers, is De Bolster uitgegroeid naar een succesvol veredelingsbedrijf. De Bolster veredelt belangrijke biologische gewassen als pompoen, maar waagt zich ook aan meer gebruikelijke gewassen als tomaat; met eigen, biologisch, veredelingswerk. Met een nieuw rasveredelingsconcept Family Inter Cross variety (FIC) voegt De Bolster een waardevolle techniek toe aan de biologische veredeling. Ze durven het op te nemen tegen veel grotere zaadveredelingsbedrijven", stelde de jury vast.

Tijdens de prijsuitreiking op 22 januari ging een tweede prijs naar zorg- en geitenboerderij De Mèkkerstee, derde werd het van biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf GAOS.  De zorg- en geitenboerderij De Mèkkerstee kreeg de prijs onder meer omdat het voorop loopt in de zorg als maatschappelijke onderneming: de landbouw draagt bij aan de financiering van de zorg. "De cliënten kunnen starten in een rustig hoekje en hun taak kan uitgroeien tot een publieksbaan", aldus de jury.

Biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf GAOS is volgens de jury een veelzijdig teeltbedrijf, dat uitstekend de bedreiging van een spoorlijn heeft omgebogen in een kans: veengrond verrijkt de akkers en een natuurzone vol kunstwerken biedt burgers een nieuwe blik op de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.