Home

Nieuws

Import groente vergt veel prijsvergelijken

De Europese Unie hanteert voor bescherming van de buitengrenzen een scala aan maatregelen, met afnemend effect van handelsnormen en invoercertificaten.

Achter dat stelsel van invoermaatregelen gaat een enorm prijsmonitoringssysteem schuil. Douanerechten, minimum invoerprijzen en contingenten vereisen een omvangrijk apparaat van prijsmonitoring door de EU, waaraan ook Nederlandse afzetorganisatie meewerken. Dat blijkt uit het rapport Handelsverkeer met derde landen voor groeten en fruit, van het Vlaamse ministerie van landbouw. Het is een overzicht van gangbare EU-regels voor handel in groente en fruit met landen buiten de EU.

Om te voorkomen dat de EU-markt voor groenten en fruit verstoord zou worden door de invoer uit derde landen tegen al te lage prijzen, is er voor een lijst van zogenaamde 'gevoelige producten' een invoerprijssysteem (entry price) in het leven geroepen (waaronder tomaten en komkommers, appels en peren). Daarvoor worden dagelijks prijzen genoteerd op grote groente- en fruitmarkten in de EU. Maar om de ontwikkeling op de totale EU-markt voor in de EU geproduceerde groente en fruit te volgen noteert de EU prijzen op veel meer markten, waaronder 'Westlandse en Barendrechtse prijzen en voor fruit noteringen van Fruitmasters.

Voor handelsnormen zijn de regels dus al versoepeld. De douaneautoriteit mag met betrekking tot producten waarvoor specifieke handelsnormen gelden alleen aangiften aanvaarden wanneer de goederen vergezeld zijn van een normcontrolecertificaat. Ook werd enkele jaren geleden de verplichting van invoercertifcaten al afgeschaft.

Of registreer je om te kunnen reageren.