Home

Nieuws

Groente steeds 'goedkoper'

Groente houdt de prijsstijging van voedingsmiddelen in supermarkten en speciaalzaken niet bij, blijkt uit cijfers van CBS.

In vergelijking met 2006 zijn voedingsmiddelen in 2013 circa 15 procent duurder, voor verse groente stegen de prijzen in die periode gemiddeld 5,4 procent. Ter vergelijking: vers fruit lag in 2013 circa 21 procent boven het prijspeil van 2006.

De prijs van groenten in supermarkten en speciaalzaken haalde in 2013 wel het hoogste niveau uit de laatste acht jaar. Daarmee is 2010 niet meer het 'duurste' groentejaar, maar het verschil is minimaal. In vergelijking met 2010 zijn voedingsmiddelen ook veel sneller in prijs gestegen.

Supermarkten en speciaalzaken verhoogden in december de prijs voor verse groente nog wel behoorlijk. Uit de inflatieberekening van het CBS blijkt dat de prijs met bijna zeven procent verhoogd werd ten opzichte van november. In de afgelopen tien jaar was de prijsstijging alleen hoger in 2004. De prijsstijging lijkt de ontwikkeling op de inkoopmarkt weer te geven, waar voor een aantal importproducten stevig in de buidel werd getast.

Of registreer je om te kunnen reageren.