Home

Nieuws laatste update:26 sep 2013

‘Pleidooi Wereld Fruit- en Groentedag’

Wereldwijd is meer aandacht nodig voor het verbeteren van de productie en consumptie van groente en fruit.

Een Wereld Fruit- en Groentedag kan bij consumenten meer bewustwording kweken over het belang van afdoende groenten- en fruitconsumptie, stellen 23 nationale organisaties voor groente- en fruitpromotie gezamenlijk in een verklaring  aan de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de organisaties moet groenten- en fruitconsumptie wereldwijd onderdeel zijn van het volksgezondheidsbeleid, onderwijs en van het landbouwbeleid. Ook Nederland is via het Productschap Tuinbouw ondertekenaar van de ‘Verklaring van Boedapest’.

Consumptie van minimaal 400 gram groente en fruit per dag verlaagt de kans op kanker, zorgt voor fysieke fitheid en voor een gezond lichaamsgewicht. Ook stuit het hart- en vaatziekten. Voor de meest preventieve werking is 600 tot 800 gram per dag vereist. Veel van de organisaties die lid zijn van koepels AIAM5 en IFAVA kennen een ‘5aday-campaign’. Die van origine Amerikaanse campagne propageert dagelijks vijf porties groente en fruit (minimaal 400 gram).

De Nederlandse variant is de ‘2x2-campagne’ van het GroentenFruit Bureau van het Productschap Tuinbouw. Die campagne stopt deze maand door gebrek aan geld en uitvoerders door het verdwijnen van het GroentenFruit Bureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.