Doorgaan naar artikel

BBB ziet World Food Experience niet zitten

Een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt een einde te maken aan de plannen voor de World Food Experience in Ede. Een meerderheid in de Gelderse Provinciale Staten wil afzien van een subsidie voor de thema-attractie.

Een voedselavontuur voor vooral de schooljeugd van Nederland. Dat is wat in Ede al meer dan tien jaar figuurlijk in de steigers staat. Vorig jaar rond deze tijd werden de door de gemeente Ede al goedgekeurde plannen nog naar de prullenbak verwezen door de Raad van State. De bouw ervan zou de stikstofregels overtreden en de natuur schaden.

Lees ook het interview: ‘Entertainment met boodschap in World Food Experience’

De nieuwe plannen met minder bouw en meer buitenattracties rond alles wat de Nederlandse boeren en tuinders produceren, liggen nu voor bij de gemeente Ede en de provincie Gelderland. Opmerkelijk genoeg diende juist de BBB in de vergadering van Provinciale Staten een motie in tégen het plan van CDA-gedeputeerde Peter Drenth voor het verlenen van een subsidie van € 17 miljoen. Die motie haalde met steun van onder meer de VVD (net als BBB ook onderdeel van het college van Gedeputeerde Staten) een krappe meerderheid.

Geen afspraken met bedrijven en geen onderpand

“Het grootste probleem wat BBB betreft is dat er in alle situaties uit is gegaan van een substantiële bijdrage van het bedrijfsleven aan de Experience. Tot op heden hebben bedrijven echter geen toezeggingen gedaan en staan er geen afspraken op papier”, aldus BBB-statenlid Sanne Riphagen.

Ook het feit dat de Mauritskazerne, waar de attractie gebouwd moet worden, in eigendom komt van een investeerder en terug wordt gehuurd door de stichting World Food Experience, ziet de BBB als een risico. “Het heeft vooral als gevolg dat de gemeente haar onderpand in de vorm van het gebouw kwijt is”, aldus Riphagen.

In januari pas stemmen

Officieel komt de subsidie aan het World Food Experience (WFE) pas in januari in stemming. Zonder de miljoenen van Gelderland wordt het vrijwel onmogelijk om de plannen nog te realiseren, aldus een woordvoerder van WFE. “Jammer dat een partij die in haar programma heeft staan dat vóór voedseleducatie is, een plan als het onze niet wil steunen. Wij kunnen weinig méér doen dan we al hebben gedaan. Het is aan de bestuurders om nu een besluit te nemen en de subsidie wel of niet alsnog in stemming te brengen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin