Home

Nieuws

'Britse tuinder moet heil in buitenland zoeken'

Britse tuinders zijn mogelijk gedwongen om hun bedrijven naar andere landen te verplaatsen nu de regering een regeling voor seizoenwerkers heeft afgeschaft.

"Als we geen mensen hebben, kunnen we niet produceren. Tuinders gaan nu naar landen als Spanje kijken om daar groente of fruit te telen", aldus voorzitter James Hallett van de British Growers Association.

Britse tuinders en andere agrarische bedrijven konden jarenlang gebruik maken van de  Seasonal Agricultural Workers Scheme (SAWS), een regeling die het mogelijk maakt voor maximaal zes maanden buitenlandse seizoenkrachten aan het werk te hebben. Dit seizoen werken in dat kader duizenden Roemenen en Bulgaren in Britse tuinderijen.

De regering acht de regeling niet meer nodig nu Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari toch vrij in de EU mogen werken maar volgens de BGA gaat dat niet op. De telersbond denkt dat zij, net als eerder met name werknemers uit Polen, nu veel meer het oog richten op banen in de bouw of de horeca en geen belangstelling meer hebben voor tijdelijk werk in de land- of tuinbouw. Daarom wil de BGA de mogelijkheid houden om seizoenkrachten uit niet-EU-landen zoals Rusland of Oekraïne te halen. "Het besluit over de regeling past helemaal in de algemene discussie over de immigratie in ons land maar daarbij zijn de belangen van de tuinbouw, die jaarlijks meer dan 4,3 miljard euro in het laatje brengt, volledig over het hoofd gezien", stelt Hallett.

Of registreer je om te kunnen reageren.