Home

Nieuws 1 reactielaatste update:10 jul 2013

Nederland exporteert 370 miljoen bio-AGF

De export van biologische producten vanuit Nederland bedroeg in 2012 ruim 783 miljoen euro en bestaat voor bijna de helft uit groente en fruit. Dat meldt de ketenorganisatie voor biologische landbouw, Bionext, in een eerste exportraming.

Omgerekend is de consumentenwaarde, die in het buitenland met deze uit Nederland gehaalde producten wordt gemaakt, naar schatting tussen de 1,1 en 1,5 miljard euro. De totale omzet, die in 2012 in Nederland met met biologische producten werd gehaald is eerder door Bionext al vastgesteld op 934 miljoen euro.

De exportomzet bestaat voor 47 procent uit de productgroep aardappelen, groente en fruit. De biologische sector groeit in omzet al sinds 2007 jaarlijks met dubbele cijfers, maar de afstand tot het gangbare segment blijft groot. De totale agrarische exportomzet van Nederland bedroeg in 2012 meer dan 70 miljard euro. Een constante is dat Duitsland met afstand de belangrijkste markt is.
Van de export bedroeg in 2012 461 miljoen euro re-export. Van de fruitexport van 222 miljoen is 210 miljoen euro doorgevoerd. Bij kasgroenten komt meer dan de helft uit Nederland (45 van de 77 miljoen) terwijl bij de vollegrondsgroenten (49 miljoen) en aardappelen (2,8 miljoen) vrijwel alles Nederlands product is. Van de exportomzet met vlees (16 miljoen), zuivel (36,5 miljoen) en eieren (62 miljoen) is alles in Nederland geproduceerd. Bij vlees is vooral sprake van export van varkensvlees terwijl in de zuivel vooral kaas wordt uitgevoerd.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Dus terwijl het areaal in Nederland slechts ruim 2% van het totaal bedraagt is het toch nog nodig om een deel van de productie te exporteren... terwijl het aandeel in de verkopen in de winkel volgens de cijfers ruim boven de 2% ligt. Het lijkt wel groene stroom....

Of registreer je om te kunnen reageren.