Home

Nieuws laatste update:2 jul 2013

Afzet blijft zelfstandig onder nieuwe voorzitter

Theo Tijssen neemt per september afscheid als voorzitter van koepel DPA voor afzetorganisaties.

Hij wordt opgevolgd door Kees Wantenaar. Wantenaar was betrokken bij de totstandkoming van de fusiecoöperatie FrieslandCampina en is nu waarnemend voorzitter van het Productschap Zuivel (PZ). Een fusie tussen afzet en handel (DPA en Frugi Venta) is met deze aanstelling voorlopig van de baan, erkent Tijssen. “We hebben al eerder aangekondigd dat we met Frugi Venta samen een uitvoeringsorganisatie opzetten om activiteiten van het PT in onder te brengen. We zullen zien of in de toekomst een natuurlijk moment van fusie zal optreden, maar dat is voorlopig niet het geval.” In het najaar van 2012 werd wel gesproken over een mogelijk samengaan.

Tijssen is blij dat de sector een bestuurder heeft gevonden van buiten de eigen sector. “Het was een voorwaarde om een externe voorzitter te vinden. Bovendien heeft hij veel coöperatieve ervaring is hij in staat partijen bij elkaar te brengen. Hij heeft ook ervaring als voorzitter bij het Productschap Zuivel, waar ervaring is met het creëren van een ketenorganisatie.”

Tijssen (69) treedt na september terug uit meerdere besturen maar staat open voor mogelijke taken achter de schermen "als me dat gevraagd wordt".

Wantenaar is niet helemaal nieuw in de voedingstuinbouw. Hij was lang vicevoorzitter van Cebeco Handelsraad, die coöperatie had sterke belangen in de tuinbouw met onder meer zaadfirma Rijk Zwaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.