Home

Nieuws

PT bekijkt of opnieuw GMO terug moet

Het Productschap Tuinbouw onderzoekt of er investeringen zijn gedaan in groentenverwerking met GMO-gelden.

Na een uitspraak van het Europese Gerecht blijkt dat GMO voor dit type investeringen niet mogelijk is. Dat kan met terugwerkende kracht consequenties hebben voor afzetorganisaties. Het PT laat weten dat in Nederland ‘niet of nauwelijks’ omzet gehaald wordt met verwerking, maar onderzoekt dat nu wel, want daarover wordt GMO berekend. Directe investeringen in verwerking kunnen ook tot problemen leiden. Het lijkt vooral buitenlandse telersorganisaties te raken, omdat in Nederland vooral vers product verkocht wordt door afzetorganisaties.

De uitspraak haalt opnieuw het fundament onder de regeling vandaan, stelt jurist Eric Janssen van advocatenkantoor Dirkzwager. “Wederom een voorbeeld dat GMO-subsidie langzaam een vorm van Russisch roulette wordt. Waarop kan nog vertrouwd worden als ook bepalingen van een Europese verordening zomaar nietig kunnen zijn?” Nederland is recent geconfronteerd met een pijnlijke terugvorderingszaak over milieumaatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.