Home

Nieuws

‘Luiken dicht over zaak terugvordering GMO’

De Nederlandse afzetorganisaties proberen sinds een halfjaar in overleg te treden met staatssecretaris Sharon Dijksma over de terugvordering van GMO over de jaren 2010 en 2011.

“Tot nu toe zijn de luiken dicht op het ministerie. Steeds worden afspraken een paar dagen van te voren afgezegd. We hebben nu in juni een nieuw overleg gepland”, zegt Hans van Es, directeur van koepel van afzetorganisaties DPA. Onderwerp van het overleg is het met terugwerkende kracht invoeren van nieuwe regelgeving. Die terugvordering moet van tafel, stelt Van Es. De sector dreigt daardoor vele miljoenen te moeten ophoesten, omdat investeringen al zijn gedaan. “Onze inzet is dat dit niet kan. Het is hetzelfde als dat jouw baas zegt. Je bent een aardige man, maar je salaris over 2010 en 2011 was toch te hoog.”

De afzetorganisaties zijn op dit dossier nog niets opgeschoten. De bezwaarschriftenprocedure tegen de terugvordering door het Productschap Tuinbouw is ook vertraagd. In april zou een uitspraak van het PT komen in deze bezwaren, maar dat is nog steeds niet gedaan. Het PT bevestigt dat. “Een aantal van deze gevallen is complex en wordt de zes weken behandelingstermijn niet gehaald. De reden van de vertraging van twee maanden is echter vooral het capaciteitstekort bij de afdeling.” Als het PT de bezwaren afwijst, staat een gang naar de rechter open. DPA voorziet dan een juridisch traject van maximaal vier jaar. “Maar we zullen die stappen dan zeker zetten”, stelt Van Es.

Of registreer je om te kunnen reageren.