Home

Nieuws

Meer samenwerking met Belgische teelt

Nederland en België hebben in 2012 vorderingen gemaakt in de samenwerking op verschillende teeltzaken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de koepel voor Belgische veilingen en afzetorganisatie VBT.

De samenwerking verstevigde op gebied van lobby, marketing, maar ook voedselveiligheid. Voor het eerst startten grote gezamenlijke campagnes op de Duitse markt als Frische is Leben. Na de Ehec-crisis is voor microbiologische monitoring in 2012 verder een drielandenoverleg opgestart, met vertegenwoordigers van productie, handel en kwaliteitssystemen uit België, Nederland en Duitsland, blijkt uit het jaarverslag.

Met het oog op GMO initieerde het VBT een 'intense samenwerking' tussen vertegenwoordigers van afzetcoöperaties groenten en fruit uit België (VBT), Nederland (DPA), maar ook zuidelijke landen. Met het verdrag van Bolzano  moet één gemeenschappelijk standpunt over de toekomst van de marktordening groenten en fruit ontstaan.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat de Belgische koepel VBT teleurgesteld is dat minister-president Kris Peeters heeft nagelaten de ondergrens voor omzet van Belgische GMO-erkende producentenorganisaties te verhogen naar zes miljoen euro en 50 telers. VBT zag dat als een kans om het aanbod te concentreren.

De omzet van alle bij het VBT aangesloten veilingen samen, bedroeg € 792,1 miljoen in 2012. Dit betekent een omzetstijging van ruim 15 procent ten opzichte van 2011. De omzetcijfers van 2012 konden echter het resultaat van 2010 niet evenaren en strandden op een verschil van 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.