Home

Nieuws

‘Groentehandel steekt de nek uit’

Handelaren in groente en fruit hebben de eerste stap gezet om het gat in te vullen dat het Productschap Tuinbouw nalaat .

Het is nu aan de teelt- en afzetorganisaties en andere branche-organisaties om aan te haken. Dat zegt Gert Mulder, directeur van handelskoepel Frugi Venta, over het besluit van de leden om activiteiten op gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid en statistiek over te nemen van het PT. “Het eerste schaap is over de dam, de andere organisaties zijn aan zet. Het is overigens niet zo dat onze leden hun bijdrage wel zullen verhogen als andere organisaties niet besluiten hier samen de schouders onder te zetten.”

Vrijdagmorgen vergaderde koepel voor afzetorganisaties DPA over bijdrages voor het overnemen van die taken. Een uitkomst was in de loop van vrijdag nog niet bekend. Volgens Mulder zijn gesprekken tussen DPA en Frugi Venta recent verhevigd en is een gezamenlijk ketenplatform weer een gespreksonderwerp.

Frugi Venta zal in ieder geval groeien met twee fte’s afkomstig van het PT. Als de gesprekken met andere organisaties leiden tot overname van activiteiten zal een veelvoud van dat bedrag worden geïnvesteerd.

Toch kunnen de handelaren uitzien naar een daling van de totale uitgaven voor de collectieve taken. Tot nog toe waren zij ruim 5 miljoen euro kwijt aan heffingen voor de schappen en contributie. Dat zal meer dan halveren als alle plannen doorgaan, weet Mulder. Dat is nog zonder mogelijk opgelegde heffingen door het ministerie. Mulder hoopt dat de overheid een algemeen verbindend verklaring opneemt, zodat de sector niet helemaal aan de markt overgeleverd is. “De markt kan niet alles oppakken, kijk maar naar het schandaal rond paardenvlees. We zijn bereid de handschoen op te pakken, maar ik hoop echt dat de overheid ons niet alleen laat staan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.