Home

Nieuws

Wettelijke registratieplicht voor zzp'er

De registratieplicht voor de uitzendsector geldt ook voor zzp'ers, die zichzelf als arbeidskracht laten inhuren door andere bedrijven. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

In de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi), werd vorige zomer de verplichte registratie opgenomen van bedrijven die personeel uitlenen. Het gaat daarbij om uitzendbureaus, maar ook om detacheringsbedrijven en payrollondernemingen. Met die bepaling wil het kabinet grip krijgen op de malafide uitzendsector.

Die bepaling leidde tot onduidelijkheid bij onder meer zelfstandigen-organisatie PZO, wat tot kamervragen leidde. Minister Asscher schrijft in antwoord op die vragen dat om de malafiditeit in de uitzendbranche goed te bestrijden de doelgroep voor de registratieplicht niet is beperkt tot louter de uitzendbureaus. Malafide ondernemers zouden dan de registratieplicht eenvoudig kunnen ontduiken door zichzelf om te vormen tot detacheringsbedrijf.

De boete voor ondernemers die zich niet registeren bij de Kamer van Koophandel, bedraagt maximaal 36 duizend euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.