Home

Nieuws 1 reactie

‘Geen ruimte in GMO voor forse marktingreep crisis’

Een verruiming van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) zal nooit leiden tot een kartel waarbij 100 procent van de productie via één partij wordt afgezet, ook niet in een crisis als de Ehec.

Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma op vragen van de SGP. Die partij had haar gevraagd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een crisiskartel bij marktinzinkingen als Ehec. De SGP wil dat Dijksma daarover overlegt met de NMa en de groente- en fruitsector.

In  2011 werden plannen voor marktafspraken tussen Nederlandse afzetorganisaties nog afgewezen. Er is hoop dat bij de wijziging van de GMO in 2015 een verruiming voor marktafspraken ontstaat, maar Dijksma wil die hoop temperen. “Het kartel dat in 2011 door de Europese Commissie is afgewezen was omdat te veel marktmacht zou ontstaan. Ik zet mijzelf in voor het behoud van de GMO groenten en fruit. Ongeacht aanpassingen in de GMO zal een kartel waarbij 100% van de productie via één partij wordt afgezet echter nooit mogelijk worden.”

Dijksma wijst erop dat de huidige GMO groenten en fruit al vergaande mogelijkheden voor samenwerking biedt. “De Unie van Producentenorganisaties voor komkommers bundelde bij haar oprichting en goedkeuring in 2009 circa 40 procent van de komkommerproductie.”

Eén reactie

  • P Verschuren

    En komt er dan geen 1 kamerlid op het idee om te wijzen op het Europese karakter van de groente en fruit markt waardoor dus nooit een 100% kartel kan ontstaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.