Doorgaan naar artikel

‘GMO niet meer alleen aan teelt geven’

Bij een hervorming van de GMO-regels zou het geld niet meer alleen naar teelt moeten gaan. Dat stelt de handelskoepel Freshfel in een visiestuk op GMO.

De Europese Commissie heeft 175 visies binnen gekregen na een consultatieronde voor wijziging van de regels in 2015. Een groot aantal daarvan is gepubliceerd.

Freshfel, met als Nederlands lid FrugiVenta, wil dat GMO ook besteed wordt aan de vorming van nieuwe ketensamenwerking, daardoor zouden ook leden van Freshfel kunnen profiteren. Verder moet het geld besteed worden aan consumptieverhoging, maar de handel wijst een voortzetting van de huidige producentenorganisatie-aanpak niet uit. Er zou juist meer geld ingezet moeten worden voor groente en fruit. Nu wordt 17 procent van de landbouwgrond voor groente en fruit ingezet, terwijl het 3 procent van de landbouwbegroting behelst.

Het Nederlandse bedrijfsleven is vòòr voortzetting van de huidige regels, maar waarschuwt voor nieuwe samenwerkingsvormen tussen afzetorganisaties en individuele telers. De Europese Commissie legde zo’n optie voor, maar dat zou telers kunnen doen besluiten uit te stappen uit een afzetorganisatie. Het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven is vòòr het extra financieel stimuleren van grote producentenorganisatie en internationale samenwerking. Daar is de Britse overheid tegen, blijkt uit hun visiedocument. De 15 jaar dat de regeling loopt heeft deze niet geleid tot veel samenwerking, concluderen de Britten, alleen maar oplopende uitgaven tot 892 miljoen euro. De Britten waarschuwen voor te hoge risico’s van extra steun aan grote (internationale) samenwerkingsverbanden. De EU kan dan grote claims doen bij landen en bij internationale verbanden is niet duidelijk bij welk land de EU aanklopt.

De internationale koepel voor onafhankelijke supermarktketens Ugal wijst de suggestie af dat met meer samenwerking onder telers de scheve machtsverhouding met supermarkten kan worden ondervangen. Ugal stelt dat 8 procent van de handel direct met telers wordt afgerekend. Ook blijkt uit medededingingszaken in de EU dat de meeste kartel- of prijsafspraken in de teelt voorkomen en maar beperkt onder supermarkten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin