Home

Nieuws

EU wil méér en beter residu-onderzoek

De Europese voedselautoriteit Efsa wil dat lidstaten meer en betere residu-onderzoeksgegevens verzamelen om risico’s van stapeling van middelen te beoordelen.

Voor het eerst voerde de Europese voedselautoriteit EFSA ook testen uit naar het gecombineerd effect van verschillende pesticiden. Daarbij kan de Efsa niet uitsluiten dat consumenten - en vooral kinderen – gezondheidsrisico’s lopen. De Efsa kan die risico’s niet goed inschatten, omdat het Europese programma voor residu-onderzoek niet goed genoeg is. In de modellen van de Efsa zorgen vooral appels voor mogelijke gezondheidsrisico’s bij combinatie-effecten, blijkt uit het rapport ‘The 2010 European Union Report on Pesticide Residues in Food’.

De Efsa doet een aantal aanbevelingen om de risico’s in de toekomst beter in te schatten. Voor een aantal stoffen moet opnieuw bekeken worden of de maximale residuwaardes bij ondermeer tomaat en appel omlaag moeten. Ook wil de Efsa dat grondiger gespeurd wordt naar risicovolle middelen en moet duidelijk worden van een aantal middelen hoe vaak ze gebruikt worden. Nu is nog te vaak onduidelijk of een middel niet gebruikt is als niets wordt aangetroffen, of dat de stof is afgebroken en er mogelijk toch nog sporen te vinden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.