Home

Nieuws

QS:groente van buiten EU wordt schoner

Uit een steekproef van 16.059 groenten- en fruitmonsters uit 66 landen concludeert het Duitse voedselveiligheidssysteem QS dat import van buiten de EU steeds schoner wordt.

In 2012 werd bij 2,8 procent van het geïmporteerde product een overschrijding van de wettelijke norm voor resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Dat was 0,4 procentpunt lager dan in 2011. Bij Europese producten ligt dat percentage overigens op 0,9 procent en blijft dat stabiel. Europees product heeft dus een voorsprong op dat punt.

In totaal 40 procent van de groenten en fruit bleek in de QS-steekproef vrij van resten van bestrijdingsmiddelen. De meeste monsters kwamen uit de EU, met name Duitsland, Italië, Frankrijk en België. Ruim 800 Nederlandse monsters werden meegeteld, maar de resultaten zijn niet bekend gemaakt voor Nederland.

QS maakte verder bekend ook microbiologische onderzoeksgegevens te bundelen om meer inzicht te krijgen op ontwikkelingen als bij gewasbeschermingsmiddelen. Daarvoor moeten de onderzoeken naar bijvoorbeeld salmonella in gesneden groente opgenomen worden in databanken bij QS. Daar wordt in Duitsland nu aan gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.