Home

Nieuws

Duitsland belangrijker voor export

Hoewel Duitsland iets minder Nederlandse groente en fruit afnam in 2012, is het belang van de grootste handelspartner gestegen.

Duitsland is goed voor de afname van 39 procent van de totale export van Nederlandse groente en fruit. Dat was 38,5 procent in 2011, maar 40 procent in 2010.

Het Verenigd Koninkrijk liet juist een daling zien, al pakte die niet zo groot uit als in 2011. Toen daalde het aandeel van 16,3 naar 15,7 procent. Nu lag dat in 2012 op 15,4 procent van de totale export van Nederlandse groente en fruit.

Nummer drie Frankrijk blijft nog net Rusland voor in de top-5 van exportlanden. Frankrijk nam in kilo’s weliswaar minder af dan in 2011, maar het belang van Frankrijk op de totale export nam ook iets af naar 5,4 procent. Rusland passeerde Zweden in die top-5 en is nu de vierde bestemming van Nederlandse groente en fruit, zo blijkt uit de exportcijfers die het Productschap Tuinbouw bewerkte.

De grootste stijger in 2012 was België dat nu 3 procent afneemt van de Nederlandse export, dat was 2 procent in 2011. Polen laat juist een scherpe daling zien.

Verschuivingen tussen verschillende markten lijken niet alleen aan die markten toe te schrijven. De totale uitvoer daalde vooral door de daling van de uitvoer van tomaat en paprika. Daarmee zijn verschuivingen mogelijk meer aanbodgedreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.