Home

Nieuws

Rabo in opspraak bij faillissement Prime Champ

De Rabobank heeft bij het faillissement van de voorganger Heveco van champignonbedrijf Prime Champ mogelijk in strijd met de regels gehandeld.

Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag van de curatoren Luchtman en Stadig, waarover het Financieele Dagblad (FD) donderdag bericht.

De bank heeft  vlak voordat de surseance van betaling werd verleend bij Heveco afgedwongen dat de bedrijfsinventaris zou worden overgedaan aan Hillsdown Healy. Hillsdown Healy is een bedrijf dat geheel voor rekening en risico van de Rabobank opereert, zo is de curatoren gebleken. De Rabo heeft bij de afwikkeling van het faillissement van Heveco vervolgens aangegeven de fiscale consequenties van die transactie te willen voldoen. Dat zou gaan om ongeveer 1,5 miljoen euro.

De Belastingdienst heeft de kwestie in een notitie aan de orde gesteld. Daarbij gaat het om de zogenoemde 'sale en lease back-constructie' die via Hillsdown Healy door de Rabobank werd toegepast. Bovendien gaat de Belastingdienst in op vragen over de informatie die de bank aan de  fiscus, de curatoren en de rechter-commissaris heeft verstrekt. De Rabobank heeft daar mogelijk niet juiste informatie verstrekt. De kwestie is aan de orde gekomen tijdens een zogenoemd attitudegesprek tussen de bank en de Belastingdienst.

Het grootste champignonbedrijf van Nederland, Prime Champ, nam in 2006 de failliete boedel van Heveco over. De investeringsmaatschappij van de Rabobank (Rabo Investemenst) had in het bedrijf een meerderheidsbelang van 50,28 procent. Dat belang is in december 2012 verkocht aan de investeerder RG Invest uit de oliestaat Qatar. Volgens het FD was RG Invest onaangenaam verrast door het faillissement van Prime Champ, kort daarna.

Prime Champ raakte in zwaar weer toen de eigenaar-directeur begin dit jaar door het openbaar ministerie werd opgepakt, onder meer op verdenking van illegale tewerkstelling van Poolse werknemers.

De Rabobank zegt in een reactie in het FD dat de bank net zo verrast was als de Qatarezen. Volgens de bank is het oppakken van de eigenaar-directeur mede veroorzaker geweest van de onrust.

Of registreer je om te kunnen reageren.