Home

Nieuws

Groente 'schoner' in winkels en groothandel

Supermarkten en groothandel maken grote stappen met het voorkomen van residu-overschrijdingen op groente en fruit.

Dat blijkt uit onderzoek van de NVWA. Bij winkelketens was één op de 76 monsters groente en fruit boven de wettelijke norm voor bestrijdingsmiddelenresten; Een jaar geleden was dat ruim één op de vijftig. De strengere eisen van supermarkten hebben daarmee hun uitwerking gehad.

De NVWA signaleerde ook bij groothandelsbedrijven vooruitgang. Bij grote groothandelsbedrijven is 1 op de 143 producten in overtreding, bij kleine groothandels en verwerkers is dat bijna één op de vijftig. Grote groothandelsbedrijven lijken hun zaken dus beter voor elkaar te hebben.

Nederlandse groente en fruit zijn relatief zeer schoon. Dat erkent ook de NVWA die opnieuw minder onderzoek zal doen naar deze productstroom, maar meer zal letten op risicoproducten. Zo blijkt broccoli van buiten de EU (met name Chinese broccoli) in 63 procent van de onderzochte partijen in overtreding. In Nederlandse broccoli vond de EU niets. Wel blijkt dat in Spaanse broccoli in april verschillende keren vondsten zijn gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.